Pragmatism politic marca PNL - Politichia azi

Pragmatism politic marca PNL

duminică, 7 decembrie 2008

Convorbirile de acum două zile ale preşedintelui Traian Băsescu cu partidele şi formaţiunile reprezentate în parlament nuau adus mare lucru în afară de satisfacţia preşedintelui de a dormi oarecum liniştit după plasarea PD-L pe primul loc în termeni de mandate parlamentare. Nu e de mirare cum încearcă Băsescu să transforme eşecul în succes. Preşedintele a fost relaxat, mai ales la întîlnirile cu PSD+PC şi PD-L.

Probabil că cea mai notabilă evoluţie a evenimentelor e legată de mărturisirea fruntaşului liberal Bogdan Olteanu la emisiunea 3x3 de la Realitatea TV, a lui Stelian Tănase, în legătură cu oferta făcută PD-L în cursul negocierilor de ieri: "Noi am făcut către PD-L o propunere pe care eu am definit-o foarte transparentă şi onestă şi le-am spus-o bărbăteşte, în faţă, aceea de a face o înţelegere mai serioasă şi mai profundă decât o negociere pe funcţii: dacă e să ne întoarcem împreună trebuie s-o facem de la un capăt până la celălat. Şi asta înseamnă practic o susţinere comună a candidatului la preşedinţie Traian Băsescu, pentru că, evident, Traian Băsescu fiind preşedinte în funcţie susţinut de PD e normal să-l susţinem pe el împreună, şi susţinerea unui prim-ministru PNL în aceeaşi formulă de tandem în care s-a mers şi în 2004". Este practic cea mai pragmatică propunere făcută în cursul negocierilor pentru formarea unui guvern şi dezvăluită public. În mod vădit, dacă PNL intră la guvernare cu PD-L, nu se mai pune problema unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 2009 şi atunci măcar să profite de această circumstanţă, prin transformarea ei în element de negociere. Apare astfel confirmarea tîrzie a obstinaţiei liberalilor de a obţine funcţia de prim ministru.


Astăzi au loc primele runde de negocieri între PSD+PC şi PNL, respectiv PSD+PC şi PD-L. Peste toate, rămîne dorinţa lui Traian Băsescu de a desemna un premier de la PD-L.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus