Băsescu tace, figură grea! - Politichia azi

Băsescu tace, figură grea!

luni, 1 decembrie 2008

Oricare ar fi cifrele pe care le privim (exit-poll-urile de aseară în care alianţa PSD + PC era în frunte sau rezultatele parţiale de azi-dimineaţă de la ora 8 comunicate de Biroul Electoral Central în care PD-L era în frunte), este clar faptul că PD-L se află undeva pe la 33%, departe de 50% + 1, dorinţa preşedintelui Băsescu, cel puţin înainte de începerea crizei financiare şi economice în România. Drept urmare, Traian Băsescu nu a apărut deloc, menţinîndu-se într-o discreţie totală. Nu a fost prezent nici azi-dimineaţă la depunerea de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. A onorat doar parada militară cu ocazia Zilei Naţionale, 1 Decembrie.

Situaţia aritmeticii parlamentare este previzibil de complicată. În mod vădit, PNL este cîştigătorul poziţiei de arbitru al scenei politice româneşti pentru următorii patru ani. Nu pentru că au obţinut un scor record după 1990, dar pentru faptul că posibilele configuraţii nu îi pot lăsa pe dinafară. Nu ar fi o surpriză să-l revedem pe Călin Popescu Tăriceanu în postura de prim-ministru.

Probabil că miza cea mai importantă a negocierilor ce vor urma este responsabilitatea faţă de rezolvarea crizei economice care este doar la început. Aici liberalii vor fi cei care vor avea de cîntărit cu cine vor accepta alianţa.

Figurile cele mai triste în urma acestor alegeri sînt Emil Boc şi Theodor Stolojan. Steaua lor a apus, iar invectivele pe care le-au lansat în ultima vreme la adresa PSD şi PNL vor cîntări mult în negocierile din zilele următoare. PD-L se dovedeşte încă o dată un partid oportunist, fără doctrină, dispus să se îndrepte către oricine i-ar servi interesele momentane. Theodor Stolojan este foarte aproape de încheierea carierei politice sau, dacă n-o va încheia, va rămîne o cantitate neglijabilă. Naivitatea lui politică l-a făcut o victimă sigură a versatului Traian Băsescu.

PRM a ieşit din parlament, spre sanitatea scenei politice româneşti, după ce ajunsese în 2000 la un scor de circa 30% şi Corneliu Vadim Tudor în turul al doilea la alegerile prezidenţiale.

Actualizare: Iată că Traian Băsescu a spus ceva: "Dacă intră în Parlament oameni despre care ştim lucruri rele, va trebui să ne întrebăm: Oare de ce românii le-au dat un nou mandat?", într-un interviu pentru Radio România Actualităţi. Reacţia denotă dezamăgirea sa profundă în legătură cu rezultatele prefigurate ale scrutinului şi, în mod indirect, un eşec al partidului care şi pe care l-a promovat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus